Teknoloji

En Önemli İcatlar: Dünyayı Değiştiren En Eşsiz 10 Buluş

Büyük dehalar tarafından üretilen ve hayatı kolaylaştıran icatlar olmasaydı, hayatımızın şu anda nasıl olacağını hayal edebiliyor musunuz? Belki de düşüncelerimizi yazmak için bir bilgisayar veya aydınlanmak için bir lamba ışığı kullanmak yerine masamızda mum ışığı eşliğinde yazmak için hala tüy ve mürekkep kullanıyor olurduk. Bugün kullanmaktan zevk aldığımız icatlar olmasaydı hayat bizim için gerçekten zor olurdu.İnsanlığın üzerinde büyük etkiye sahip olan ve kesinlikle onsuz yaşayamayacağımız en önemli 10 icadı öğrenmek için bu listeye bir göz atabilirsiniz.

1. İnternet

İnternetin dünyamıza getirdiği olumlu etkileri inkar etmek mümkün değil. İster ekonomi alanında olsun, ister sanat, iletişim veya ticarette olsun, internet hepimize çok yardımcı oldu. Fiziksel olarak bizden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar insanlarla bağlantı kurmamızı sağladı. Ayrıca internet ihtiyacımız olan her türlü bilgiyi hemen pratik bir şekilde bulmamıza yardımcı oluyor. Modern dünyamız gelişmeye devam ederken, bu icadın etkisi de her geçen gün artmaya devam ediyor.

Geçmişte en dikkat çekici etkilere sahip olan buluş tekerlektir demek hiç de yanlış olmaz. Aynı zamanda tekerleğin icadı, tarih boyunca yapılan diğer icatlar için atılım yaratan bir yenilik olarak da kabul edildi. Tekerlek o kadar eski bir icat ki, tam olarak kimin icat ettiğini kimse bilmiyor. Ayrıca üretilme tarihi de birçokları için belirsiz. Yine de gezegenimizde keşfedilen en eski çarkın 5 bin yıl önce yaratıldığı tahmin ediliyor. Tekerleğin ilk kullanım amacının malların hızlı ve verimli bir şekilde taşınması için olduğu biliniyordu. Şimdi bile, en gelişmiş teknolojilerle üretilen mevcut buluşlar, tarih boyunca şimdiye kadar yapılmış en büyük icatlardan biri olan tekerleğe bağlıdır.

Arkeolojik kazılarda bulunan en eski tekerlek Mezopotamya’da keşfedildi ve 5500 yıldan daha eski olduğu düşünüldü. Yine de bu icat ulaşım için değil, çömlekçi çarkı olarak kullanıldı. Tekerlek ve aksın birleşimi,…

3. Telefon

Alexander Graham Bell tarafından icat edilen telefon, özellikle evlerde oldukça fayda sağlayan ve iletişimi eskisinden çok daha kolay hâle getiren bir icat. Ayrıca şimdiye kadar yapılmış büyük bir icat olarak kabul ediliyor. Fakat ilk çıktığı zamanlarda çok pahalı olduğu için pek çok insan telefon satın alma maliyetini karşılayamıyordu. Gelişen teknolojiler bu icadı herkes için çok daha ulaşılabilir ve uygun fiyatlı bir hâle getirdi. Bugün, cep telefonu olmayan bir insan olduğunu hayal etmek dahi zor.

Alexander Graham Bell’in ilk başarılı patenti olduğundan dolayı genellikle telefonun mucidi olarak anılıyor. Fakat aslında Graham Bell’den önce konuşan bir telgraf geliştiren Elisha Gray ve Antonio Meucci gibi birçok başka…

4. Pusula

Gelişen teknolojilerin ortaya çıkardığı kıvılcıma rağmen, ilk kez 14. yüzyılda kullanılmaya başlanan pusula hala diğer kaşifler için bir navigasyon sistemi olarak hizmet ediyor. Kaşiflerin, tarihimizi tamamen farklı kılacak bu muhteşem buluş olmadan, hedeflerine asla ulaşamayacaklarını unutmayın. Bu etkileyici buluş kimsenin bilmediği izole yerlere ulaşmayı mümkün kıldı ve ayrıca Keşif Çağı denilen dönem üzerinde büyük bir etki yarattı.

Günümüz dünyasının bugünkü hâlini almasına en çok katkı sağlayan cihazların başında pusula geliyor. Bu icattan önce yön bulmak için gök cisimlerinin konumuna bakmak gerekiyordu. İnsanlar, Polaris adı verilen Kuzey Yıldızına…

5. Matbaa

Matbaa ile ilgili fikirler 11. yüzyılda yaygınlaşmaya başlasa da Alman mucit Johann Gutenberg bu fikirleri gerçeğe dönüştürdü. Ünlü mucit 1430’larda dünya çapında yankı uyandıran hareketli matbaayı icat etti. Baskılar toplanıp dünya genelinde her zamankinden daha fazla dağıtılabildiğinden dolayı, hareketli matbaanın dünya üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Bu eşsiz icad tüm kitapları orta sınıf aileler için bile oldukça erişilebilir hale getirdi.

Günümüz dünyasında neredeyse her şeyin bilindiği ve keşfedildiği düşünülüyor. Fakat matbaa bulunmasaydı bugün bildiğimiz birçok şeyi hala öğrenmemiş olabilirdik. Alman bir kuyumcu olan Johannes Gutenberg matbaayı keşfetmeseydi insanlık şu an…

6. Otomobil

Günümüzde bir yerden bir yere giderken yürüyen insanları neredeyse hiç görmüyoruz çünkü herkes olmasa bile birçok insan otomobilleri kullanıyor. Karl Benz’in Motorwagen’i icadı sayesinde, ilk otomobil fikri 1885’te hayata geçirildi. Ne yazık ki, bu pahalı icat herkes tarafından karşılanabilecek bir ürün değildi. Fakat kısa bir zaman sonra Henry Ford, otomobilleri neredeyse herkes tarafından satın alınabilir hale getiren üretim sürecini geliştirerek bu sorunu çözdü.

Tarihte üretilen ilk otomobil 1800’li yılların sonlarında Almanya ve Fransa’da icat edildi ve zaman içerisinde daha kullanışlı bir hâle getirildi. Fakat bunun yanı sıra, Amerikalılar sektörü yakalayıp 20. yüzyılın ilk…

7. Bilgisayar

Yarı iletkenlerin ve elektroniğin evrimi ile bilgisayar denilen efsanevi cihazlar ortaya çıktı. Zamanımızın çoğunu, ister eğitim, ister iş, ister eğlence amaçlı olsun, bilgisayarlarımızı kullanarak geçiriyoruz. Bilgisayarlar, donanım ve yazılım gibi bileşenleri veya bazı bilgisayar programları hakkındaki bilgilere dayalı olan gelişmiş ve karmaşık makinelerdir. Öğrenciler ve profesyoneller için büyük bir yardım sunduğu için bu icat çığır açtı denebilir.

Bilgisayar eğlence veya e-posta için değil, ciddi bir sayı krizi çözme ihtiyacından doğdu. 1880’e gelindiğinde, ABD nüfusu o kadar büyümüştü ki, ABD Nüfus Sayımı sonuçlarını tablo haline getirmek yedi yıldan…

8. Elektrik

Bugünlerde elektrik olmadan neredeyse hiçbir şey yapmak mümkün değil denebilir. Günlük hayatımızda yaptığımız hemen hemen her şeyde elektriği kullanıyoruz. Onsuz klimayı, bilgisayarları, ışıkları ve hayatımızı kolaylaştıran ve daha rahat hale getiren diğer şeyleri kullanamayız. Bu harika buluş olmadan nasıl bir hayat yaşardık hayal bile etmek çok zor.

En sevdiğiniz video oyunlarına, sabahlara kadar seyrettiğiniz televizyon programlarına, telefonlara ve hatta geceleri okuduğunuz ışıklara güç sağlamak için elektrik icat edilmiş olmasaydı hayat nasıl olurdu düşünebiliyor musunuz? Elektrik olmadığını düşünmek…

9. Buhar Makinesi

Buhar makinesi icad edilmeseydi etrafınızda göreceğiniz modern seyahat modlarının hiçbiri mümkün olmayacaktı. Dahası eğer buhar makinesi bulunmasaydı başınızı çevirdiğiniz her yerde mağazalar, envai çeşit giysi, yiyecek ve içecek olmazdı. Çünkü buhar makinesinden önce her şey el yapımıydı. Bu efsanevi buluş, Sanayi Devrimi’ni ateşledi ve toplum üzerinde muazzam bir etki yarattı. Bu oluşumdan sonra devasa fabrikalar açılmaya başladı. Buhar motorunun sürekli olarak geçirdiği yenilikler dünya ekonomisini baştan sonra değiştirdi.

Bugün sahip olduğumuz modern uygarlık sanayi devriminden sonra kurulan fabrikalar sayesinde gelişti ve ilerledi. Elbette fabrikaların çalışması için buhar makinesi gerekiyordu. Buhar makinesi olmadan şu an sahip olduğumuz modern hayatın…

Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran antibiyotikler, hemen hemen her türlü enfeksiyonla savaşma kapasiteleriyle biliyor. 1920 yılında, Alexander Fleming yanlışlıkla penisilini keşfetti ve icadının kabul edilmesinden hemen sonra tüm dünyaya muazzam bir şekilde yayıldı. Sağlığa zararlı olabilecek bakterilerin üremesini engelleyen bu buluş bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardı.

Günümüzde birçok hastalığın tedavisi son derece kolay çünkü antibiyotikler var. Fakat ne yazık ki geçmişte en basit hastalıklar bile ölümle sonlanabiliyordu. İnsanlık tarihindeki en büyük gelişmelerden bir tanesi olan antibiyotiklerin…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu